Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (6 Mart 1475), İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şair. Yaşandığı dönemde pek çok ünlü rönesans sanatçısıyla aynı çağda bulunsa da yaptığı önemli ve birbirinden güzel eserler onu günümüzde herkesin bildiği bir rönesans sanatçısı konumuna getirmeyi başarmıştır. Pieta, Davut ve Sistina Şapeli tavanına yaptığı çalışmalar onun en görkemli eserleri olarak kabuk edilir.
Sistina Şapeli tavanına yaptığı süslemeler, Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği eserlerinden sonra en çok taklit edilen eserler arasında yerini alır. Daha genç yaşlarda yaptığı çalışmalar ile kendini gösteren Michelangelo hayatının sonuna kadar rönesans sanatına benzersiz katkılarda bulunmuştur. 18 Şubat 1564’te 89 yaşında Aziz Petrus Bazilikası’nı inşasını diğer insanların tamamlayabileceği seviyeye getirmesinin ardından vefat etmiştir.
Davut heykeli, 1501 yılında yapımına başlanmış ve 1504 yılında tam anlamıyla bitirilmiştir. 5,17 metre yüksekliğindeki heykel Floransa’nın bir sembolü niteliğindedir. Michelangelo bu eseri 26 yaşında yapmıştır ve bu eseriyle birlikte oldukça ünlenmiştir.
Davut Heykel’in Hikayesi
Davut heykelini konu alan Davut ve Golyat hikayesi Tevrat, İncil, Kuran’ı Kerim’de bahsi geçen hikayedir. Hikâye İsrailoğulları ve Filistinlilerin savaşı esnasın da geçer. Davut, savaşta cepheye yiyecek ve teçhizat taşımak ile görevlidir. Filistinli dev bir savaşçı olan Golyat ise rakiplerine göre çok iri ve uzun boyludur.
İsrail’in Kral’ı Saul, Golyat’ı öldüreni zengin edeceğini ve kızını vereceğini söyler. Davut bunun üzerine Saul’un karşısına çıkar ve Golyat ile dövüşmek istediğini söyler. Kral, Davut’u vazgeçirmek ister fakat Davut, Saul’u ikna eder. Kral, Davut’a savaşta korunması için zırh verir fakat Davut bunu kabul etmez ve eline bir sapan ve 5 taş alarak yola koyulur. Golyat’ın karşısına çıktığında Davut sapanı ile Golyat’ın alnının ortasına bir çakıl taşı atarak onu yere düşürür. Golyat’ın bu zayıflığından faydalanan Davut, Golyat’ın başını gövdesinden ayırarak Kral Saul’a götürür.
Davut Heykeli, Davut’un, Golyat’a karşı saldırmaya karar verdiği anı simgelemektedir. Çeşitli sanatçılar tarafından hikâyenin farklı zamanlarını yansıtan oldukça başarılı Davut heykelleri olsa da en ünlüsü, Michelangelo’nun yapmış olduğudur.
Michelangelo, Davut’u yapmak için çok ilginç bir mermer tercihinde bulunur. Tercih ettiği mermer daha önce 2 heykeltıraş tarafından ele alınmış, ardından kenara atılmıştı. Mermeri ilk önce Agostino di Duccio kullanmak istedi fakat mermeri 10 sene boyunca hiç kullanmadı. Daha sonra mermeri Antonio Rossellino devraldı, çalışmaya başladı ve bir süre sonra bu mermerin üzerinde çalışması çok zor bir mermer olduğunu düşünerek vazgeçti. Ardından mermer en sonunda Michelangelo’ya geldi.
Heykel oldukça zengin detaylara sahip olmakla birlikte çeşitli “günümüz” kusurlarına ve genel kusurlara da sahiptir. Uzunluğu 5 metreyi geçkin bu heykeli incelediğiniz de Davut’un sağ elinin orantısız şekilde büyük olduğunu fark edebilirsiniz.
Michelangelo’nun bu detayı, Davut’un lakabı manu fortis(kuvvetli el)’i vurgulamak için bilinçli bir şekilde yaptığı düşünülüyor. Vücut ağırlığını sağ bacağı taşırken sol bacak tamamen serbest bir duruş içindedir. Heykelin başı ve üst gövdesi alt vücuduna oranla daha büyüktür. Bunun sebebi heykelin bir kilise cephesine veya yüksek bir kaidenin üzerine oturtulma amacıyla hazırlanmış olması ve bu şekilde bir açıdan bakıldığında oranların doğru görülecek olmasıdır.
Heykel ilk olarak Palazzo della Signoria’nın tam önündeki Piazza Signoria’ya yerleştirilmiştir, daha sonra ise 1873’te Florasan’daki Galleria dell’Accademia(Akademi Galerisi) taşınmıştır. Dünya çapında da eserin birçok farklı boyutlarda veya birebir boyutlarda kopyaları mevcuttur.
Heykele yapılan saldırılar
Heykele ilk saldırı toplum önüne çıktığı ilk yıl gerçekleşmiştir ama bu saldırı da pek fazla zarar görmemiştir. İkinci saldırı 1527’de politik protestolar esnasında gerçekleşir. Saldırı sonucu Davut’un sol kolu 3 parçaya ayrılmıştır. Davut heykeli 14 Eylül 1991’de sergilendiği müzede tekrar saldırıya uğramıştır bu saldırıda Piero Cannata adlı bir İtalyan, yanında getirdiği küçük bir çekiçle Davut’un sol ayak parmaklarına zarar vermiştir.
Hediye Davut Heykeli
Davut’un, Kudüs’ü fethinin 3000. yılına ilişkin, heykelin bir kopyası Floransa’dan Kudüs’e armağan olarak gönderilmiştir. Sunulan bu armağan şehirde bir fırtına koparmış, dinsel çatışmalar sonucunda bu çıplak figürün pornografi içerdiğine ve kabul edilmemesi gerektiğine karar verilmiştir. En sonunda bir uzlaşma sağlanmış, Davut yerine başka bir heykelin tamamen “giyinik” kopyası armağan olarak şehre gönderilmiştir.
3 yorum
Davut heykeli gerçekten etkileyici bir eser! Ama bu kadar güzel bir heykelin, yetersiz bir malzeme ile yapılması beni düşündürüyor. Acaba Michelangelo o mermer hakkında daha ne gibi alternative düşünmüştü? Bu süreçte farklı taşlar kullanmak istemiş midir? Yazı için teşekkürler!
Bu makaleyi okumak gerçekten çok keyifliydi, ama Michelangelo’nun heykeli yaparken gerçekten etkiledigi olaylar hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyorum. Neden bu kadar detaylı bir şekilde Davut’un fiziğini bu şekilde tasvir ettiğine dair başka açıklamalar var mı?
Yazınız için teşekkürler. Heykelin orantısızlıklarına dikkat etmişsiniz. Ama bence bu durum heykelin anlamını daha da derinleştiriyor. Sizce bu durum sadece sanatçının tercihi mi, yoksa izleyicilerin algısını derinleştirmek için bilerek mi yapıldı? Bu konuda farklı fikirler olduğunu düşünmekteyim.