Dünyanın Yedi Harikası Nelerdir ? Genel Bilgi – 2. Kısım - Tarihen
Advertisement

Dünyanın Yedi Harikası Nelerdir ? Genel Bilgi – 2. Kısım

Dünyanın yeni yedi harikası 2007 yılında New 7 Wonders vakfı tarafından internet üzerinden 6 yıl boyunca yapılan oylamada milyonlarca kişinin cep telefonu ve internet üzerinden yaptığı katılım ile, oylamaya sunulan 21 yapıdan seçilen 7 yapı günümüz Dünyanın yedi harikasını oluşturdu. Bu yapılar günümüzde halen varlığını korumakta ve her sene milyonlarca insan tarafından ziraret edilmektedir.

Eski Dünyanın yedi harikasına görmek için tıklayınız. 

1- Machu Picchu

Peru’da bulunan bir İnka şehridir. And dağlarından bir tanesinin zirvesinde bulunan antik kent, deniz seviyesinden 2.360m yüksekliktedir. Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından ms 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir. Şehrin inşası tamamlandıktan kısa süre sonra yayılan çiçek hastalığı salgını nedeniyle şehir terkedilmek zorunda kalınmıştır.  Kuruluş amacı da bir hayli belirsizdir, tarihçiler arasında oldukça tartışmaya da sebep olmaktadır.

2- Çin Seddi

Yıkılmış olan kısımlarıyla birlikte uzunluğu 8851.8 kilometreyi bulan. Çin Seddi’nin kalıntıları Po Hay körfezinde deniz kıyısında başlar. Bugün ayakta duran kısım Ming Hanedanı devrinden kalan 2.500 kilometrelik settir. Ancak asıl inşaat, MÖ 221 ile MS 608 yılları arasında yapılmıştır. Bir diğer arkeolojik araştırmaya göre tüm kollarıyla birlikte toplam 21,196 km uzunluğa sahiptir. Yapılış amacı ise dışarıdan gelecek saldırı önlemektir.

3- Kurtarıcı İsa Heykeli

Şehrin sembollerinden biri olan İsa heykeli, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde bulunmakta. Dağın zirvesinde Heitor Silva Costa tarafından tasarlanan ve Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından beş yıl içinde tamamlanan devasa büyüklükteki İsa heykeli şahane bir şehir manzarasına sahiptir. Heykel Brezilya’nın 100. yıl dönümü olmasına ithafen yapılmıştır.

Related Topic:  Dünya Üzerindeki En Gizemli Tarihi Yerler

4- Chicken Itza

İtza Maya kenti olan bu yer Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nda, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir antik kenttir. Ayrıca bu antik kentte birçok önemli yapı varlığını halen korumaktadır. Mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4×91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü (1) de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız. Ayrıca, piramidi öyle bir şekilde konumlandırmışlardır ki, ilkbahar ve sonbahar da ekinoksların gerçekleştiği an, piramide gelen güneş ışıkları piramidin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmasını sağlar. Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilahtüylü yılandır. Ayrıca piramidi inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir.

Piramidin tepesinden bakıldığında 300 hektarlık bir görüş alanına sahip olunur, yani kentteki tüm yapılar görülebilmektedir.

5- Taç Mahal

Hindistan’ın Agra kentinde yer alan bu görkemli yapı Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından yaptırılmıştır. Tac Mahal, Türk-İslam Mimarisi’nin en önemli yapıtları arasında yer almaktadır. İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Şah Cihan Taç Mahal’i, 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra’da, Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırmıştır. İçerisinde Mümtaz Mahal’in ve 1666’da ölen imparator Şah Cihan’ın mezarlarını barındırır. Yapı, Şah Cihan’ın hâkimiyeti süresinde en parlak dönemini yaşayan Bâbürlüler’in güç ve kudretini temsil eder.

6- Kolezyum

İtalya’nın başkenti Roma’da bulunan Flavianus Amfitiyatro olarak da bilinen Kolezyum bir arenadır. Dönemin önemli komutanı Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapımına başlandı ve MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı. İmparatorlar burada Roma halkını eğlendirmek için ve biraz da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit, deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması ve klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkânları, dini kışlalar, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı.

Related Topic:  Tarihin Unutulan Kahramanları: Gizli Miraslar

7- Petra

Ürdün’ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki topraklar üzerinde yaklaşık 100 kilometrekarelik alana sahip Petra Antik Kenti, kumtaşından oluşan kaya bloklarına oyulmuş, tapınaklar, amfi tiyatro, mezarlar ve rölyeflerden oluşmaktadır. MÖ 400 ile MS 106 yılları arasında Nebatiler’e başkentlik yapmıştır.

Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. MS 400’lü yıllardan sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent gözden düşmüş ve zaman içinde unutulmuştur. Petra’nın yapım amacı tarihçiler tarafından bulunamamıştı. Ancak yapılan son araştırmalarda Petra’daki El-Hazne altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir.

Here’s an interesting read on Türk Tarihi: Geçmişten Günümüze Önemli Dönemler.

5/5 - (1 vote)
3 Comments
  1. Avatar of Yasi̇n
    Yasi̇n says

    Çok güzel bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık! Ama bu harikaların sadece mimari açıdan mı değerlendirildiğini merak ediyorum. Yoksa bu yapıların kültürel ve tarihi önemi de göz önünde bulundurulmuş mu? Ayrıca, eski dünyanın harikalarını günümüze taşıyan başka yapılar yok mu? Onları da listelemeniz güzel olurdu.

  2. Avatar of Volkan
    Volkan says

    Bu yazı için teşekkürler! Ancak aklıma bir soru takıldı; günümüzde bu yapılar gerçekten de dünyadaki seyahat için en önemli yerler mi? Birçok yer var ama neden sadece bunlar harika olarak seçildi? Belki bölgesel ve kültürel farklılıklar da göz önünde bulundurulmalıydı.

  3. Avatar of Harun
    Harun says

    Yazınız için teşekkürler! Harikalar listesindeki yapılar gerçekten etkileyici. Fakat, bu yapılar ardındaki kültürel ve tarihsel önemi daha derinlemesine ele alabilir miydiniz? Özellikle Machu Picchu’nun terkedilme sebebi ve yeniden keşfi hakkında daha fazla bilgi vermek güzel olurdu. Ayrıca, günümüzde bu harikaların korunmasına yönelik çabalar yeterli mi sizce?

Leave A Reply

Your email address will not be published.