Roma İmparatorluğu sömürgecilik anlayışı ile genişlemeye devam ederken sıra Britanya’ya gelmişti. Britanya çeşitli yerel kabilelerin yaşadığı birleşik bir toplumun oluşmadığı, Romalılara göre gelişmemiş ve barbar olarak adlandırdığı bir toplum idi. Roma İmparatorluğunun burayı istilası görünüşte kolay olması gerekirken, bu yolda başarısız olucak aynı zamanda çıkan bir isyan sonucunda oldukça büyük zayiatlar vericekti.
Romanın disiplinli lejyonları ve senkronize savaş taktikleri karşısında önlerinde bulunan barbarlar düzensiz ve bir roma askeri kadar eğitimli değillerdi, ayrıca kullandıkları eşyalar Roma lejyonlarınınki ile kıyaslanamazdı, fakar Romalılar açıkca bu halkın yaşam biçiminden ve Britanya’nın içlerine doğru ilerlemekten korkmaktaydılar.
Gün geçtikçe daha ileriye ilerliyor ve yerel halkı katletmeye devam ediyorlardı. Roma’nın, Britanya’yı işgali aralıklar ve sorunlar ile devam etse de ilerleyen tarihlerde Roma, Britanya’nın büyük bir bölümünü yıllar boyunca işgal altında tutmayı başarmış hatta Britanya’nın bir bölümünde yaşayan Romalılara, Britanya’lı Romalılar denmeye başlanmıştı. MS 410 tarihine gelindiğinde Roma İmparatorluğu, Germen ve Avrupa kabilelerinin baskıları altında ezilirken Britanya’dan tam olarak ayrılmıştır.
Bunun daha öncesinde işgalin neredeyse başlarında Roma’nın ağır vergi yükleri ve şartlarına karşı koymak isteyen bir özgürlük savaşcısı ortaya çıkıcaktı, Boudica. Yaptığı hamleler ile Roma lejyonlarını oldukça ağır yenilgiye uğratan Boudica neredeyse mutlak zafere ulaşacak kadar ilerlemişti.
Kraliçe Boudica’nın Hayatı
Boudica MS.61 yılında Romalılar’ın Büyük Britanya’daki işgalci güçlerine karşı isyan başlatan, Kuzey Britanya’nın Norfolk bölgesinde yaşayan İceni kabilesinin kraliçesiydi. Boudica, 18 yaşındayken Kral Prasutagas’la evlendi.
Dönemin Roma İmparatoru Claudius, MS.43’te Güney İngiltere’yi fethettiğinde, Kelt kabilelerinin büyük çoğunluğunu teslim olup boyunduruk altına girmeye ya da göç etmeye zorladı. Ancak Romalılar, Roma’ya hizmet etmesi kaydıyla İceni Kabilesinin bağımsız kalmasına izin verdiler.
Roma işgalinin baskısı bu şehirlerde artmaya ve insanları ağır vergiler altında ezmeye başladı. Romalılar tarafından Kral Prasutagus’a hibe olarak verilen yardımlar daha sonraları borç olarak adlandırılmaya başlandı. Böylece halk ekonomik açıdan zor duruma düşürülüyordu. MS.47’de ise kabileyi silahsızlandırmaya çalışarak kabilenin öfkesini üstlerine çekti.
Boudica’nın kocası ve varlıklı bir ön-Romalı olan Iceni kralı Prasutagus ölünce, krallığını kızları ve Roma imparatoruna ortaklaşa olarak miras bıraktı. Ölene kadar Roma İmparatorluğu’na karşı bağlılıklarının karşılığı ve bu büyük jest ile aynı davranışların eşine ve kızlarına da gösterileceğini düşünmüştü. Erkek çocuğunun bulunmaması ve eşinin askeri zekaya sahip olması bu kararını etkilerken Roma’da mirasın erkek varisler dışında başka varislere bırakılması çok görülen veya kabul edilen bir şey olmamıştı.
Kanunlara uygun olmayan bu karar cezalandırılmak kılıfı altında Romalılar tarafından bir fırsat olarak görülmüştü. Komutanlar, Roma ordusuna, bölge halkına diz çöktürme emri verdi ve kabile kraliçesini halkının önünde küçük düşürüp ve çeşitli şiddetlere maruz bırakmış, kızlarını ise Romalı askerlere vermişlerdi. Geride kalan kraliyet ailesinin üyelerini de köle olarak satmışlardı. İceni halkının kraliyet statüsü indirilmiş il yapılmış ve bu tüm olanlar kabile halkını korkuya sürüklemişti. Boudica için Romalılarla olan savaş hem Keltlerin onur mücadelesi hem de kişisel bir intikam davası olmuştu.
Tahtı kocasından devralan Boudica ms.61 yılında Roma’nın İngiltere valisinin savaşa çıkmasını fırsat bilerek Roma’ya karşı ayaklanmayı destekleyen diğer kabile liderleriyle gizlice buluştu. Toplantıların sonucunda her ne kadar disiplinden yoksun olsa da askerî açıdan iyi eğitilmiş 100.000e yakın savaşçının bulunduğu bir ordu kurdu. Anlaştığı bu kabilelerle beraber bir askeri isyan başlatmış ve böylelikle hazırlıksız yakalanan Romalıları öldürmüştü.
Taraflı Roma kaynaklarına göre on binlerce (70.000-80.000) Romalının ölümüne sebep olmuştu. Vali isyanı durdurmak için birliklerini aceleyle Londra’ya döndürdü. Bu durumda Boudica kaçmak zorunda kaldı. İsyan başarılı olamasa bile bu yaşanan hezimet Romalıları ciddi anlamıyla sarsmıştı. Boudica’nın ölüm sebebi kesin olmamakla beraber intihar ettiği yönündedir. Nerde öldüğüne dair bir bilgiye ulaşılamamıştır.
1 Yorum
Güzel içerik elinize sağlık.